Dörrkrans

I helgen vart vi som tidigare nämnts hos min lilla mor för att baka julgodis, lussebullar och pyssla en massa. Min tänkta adventsljusstake blev minsann inte av eftersom min ork sprang ifrån mig av allt bakande. Så i år får min nya kopparljusstake agera adventsljusstake hemma hos oss. Den är åtminstone pyntad med julkulor.

Något jag däremot fick gjort vart min dörrkrans. Bestående av en halmstomme i grund och botten klädd med granris och pyntad med lite små dekorationer. Ett tjusigt band runt om och sicken läcker krans vi nu kan välkomna våra gäster med i dessa härliga juletider.


Som sagt sprang all ork ifrån mig och tiden också så min lilla julbock (eller bockasatan som han fick heta ett tag i all irritation) fick bli till dagen efter. Mycket meck, många stick och rödflammiga händer av granriset men slutligen stod bocken klar. Min lilla julbock så fin den blev med hjälp av mor min. Hade det inte varit för henne som hjälpte mig klä den och sambon som snickrade ihop stommen hade bocken minsann få utebli detta året. Tack för hjälpen, nu ger bocken ett välkomnade på vår tomt.

Årets julkort

Idag gjorde jag mitt yttersta för att få till ett bra julkort på vår lilla skruttis. Tog första julkortet förra året när skruttis vart knappt nio månader och tänkte att det skulle få bli en tradition. En fint och mysigt sätt att önska alla en god jul och ett gott nytt år.

Förra året tänkte jag, det blir en enkel match, tji fick minsann jag. Redan då kunde vår lilla skruttis stå upp och ville minsann inte vara stilla. Klippte ex antal kort och till slut fick jag känna mig besegrad och nöjd. I år tänkte jag, måste bli lättare än förra året eftersom skruttis förstår oss bättre nu, tji fick jag igen. Så mycket annat att titta på, peta på, leka med och lyssna är ju inte bara att tänka på. Klippte närmre 70 kort idag innan jag återigen fick känna mig besegrad och nöjd trots min envishet.

Men jag insåg när jag satt där på golvet med kameran i högsta hugg, svettades och smått tjurade, att det måste inte vara perfekt. Vad gör det om inte skruttis sitter helt stilla eller om hon inte ser perfekt ut som i ett reklamblad. Hon är ju perfekt ändå, söt, vacker, enastående och unik. Dessutom ett barn och det vill jag inte ta ifrån henne. Hon ska få vara barn så länge hon kan och vill, barn måste få vara barn. Barn innebär stim, lek, bus, kladd och gud vet vad. Men det är okej, så därför gör det inget om kortet inte blir som en reklambild, den är ändå unik och lika vacker oavsett.



Adventskalender

Vilken härlig lördag, omringad av nära och kära hela dagen. Började med en tomtegrötsfrukost tillsammans med min lilla familj innan vi gjorde oss redo för en ny dag. Skruttis och jag klädde oss för en heldag hos skruttis mormor medan pappan klädde sig för altanbygge.

Mot mormor och där satte det av med lussebullebak, rocky roads, snickersrutor, praliner, saffransknäcke, nöttoppar, saffransskorpor och julsnaps. Ja fullt ös med bakning hela dagen. Vid lunch slöt pappan upp och vi grillade korv till allihop som vi smaskade på i växthuset. Avslutade dagens adventsförberedelse med lite julpyssel innan vi for hem. Lite bak och pyssel återstår och tanken är att det ska göras klart imorgon.

Det bästa på hela dagen vart nog mormors och mosters överraskning till skruttis, en hemgjord adventskalender. Inte vilken som helst, en alldeles egen julgran med 24 paket i, ett för varje dag fram till julafton. Skruttis vart facinerad över son gran och det ska bli så roligt och mysigt att varje morgon smyga ner i källarn med vår lilla skruttis för att se henne öppna paketen. Tusen tack för denna fantastisk överraskning!!



Tidig morgon

En tidig morgon då vi vaknade av en liten skruttis som antagligen drömt. Familjen har somnat om igen men jag ligger vaken och kan inte somna, beror antagligen på att jag sovit i två dygn. Hoppas jag efter detta inlägg kan få mig iaf en timmes sömn till innan det är dags för frukost och sedan adventspyssel och bak hos mamma.

Min fredag innebar fortsatt sängläge fram till strax efter två. Då skjutsade mamma in mig till jobbet eftersom jag kände mig tvungen att åka in och skicka iväg betalningarna. Ingen annan reder dessvärre ut det. Så en timmes jobb innan gubben hämtade upp mig påvägen hem från sitt jobb. Hämtade upp skruttis på förskolan och sedan lite fredagsmat från vägkrogen, fredagsmyset hade dragit igång.


Efter maten kom F och lilla A på besök, dem är på visit hos F's föräldrar i helgen medan resten av deras familj gör Stockholm. Våra små loppor satt tätt intill en lång stund i soffan, busade och skrattade tillsammans. En sån fröjd för ögat och hjärtat. Dessa små juveler, det är synd att vi ses så sällan. Dumma geografiska avstånd, nu ska vi bättra oss minsann på att ses oftare!!




Något piggare

Istället för att julpynta ligger jag fortfarande nerbäddad. Något bättre än igår men fortfarande mörbultad och skalen yrar när jag reser mig upp. Idag har jag åtminstone sluppit fosterställning. Sovit i princip hela dagen och jag tror min kropp behövde det. Sängläge fortsätter och idag lyckas jag åtminstone starta en film och bläddra i reklamen mannen tog in när han och skruttis kom hem.

Nu önskar jag dock att min ork kan komma tillbaka, att yrseln försvinner och värken dränker sig för en lång tid framöver. Ge mig mitt vanliga jag och vanliga ork. Jag vill precis som all andra kunna julpynta klart i mitt hem.




Fosterställning

Vilken skit sur onsdag. Vaknade med spänning runt ögonen tjugo över sex imorse och bestämde mig för att ändå ge mig iväg till jobbet, dessutom tidigare så jag kunde gå hem tidigt till familjen som vabbat tisdag och onsdag. Men tji fick jag, kommer till jobbet och fryser och kroppen har börjat värka något fruktansvärt. Tar två alvedon och klär på mig min fleece i hopp om att det ska lätta. För någon enstaka timme är det okej men framåt lunch kryper det på igen. Alvedon igen och sömn på lunchen men denna gång är det kört. Biter ihop ett tag till men bestämmer mig för att knata hem en timme tidigare än vanligt. Tur det!

Väl hemma vart det fosterställning, kroppsvärk värre än värst och frusen så jag skakade. Så har jag legat sen jag hem kom. Febern visar 38.8 och jag känner mig mer död än levande. Petat i mig ett äpple, lite melon och snart ska jag hälla i mig massvis med varm nyponsoppa. Måtte värken försvunnit till imorgon, den suger kraften ur mig totalt, medan jag lättast kan få bot på frusenheten.


Göra om

Jag gillar pyssel och bakning men sysslar med det allt för sällan. Det ger mig energi och lugn i själen, har massor av projekt påhäng i mitt huvud men långt ifrån alla är påbörjade. Måste försöka ta tag i alla mina projekt och få dem gjorda.

Ett projekt som jag startade härom veckan är nu fullbordat och klart, äntligen. Det har tagit några timmar och gått åt lite färg men jisses så bra slutresultatet blev. Så vad har jag gjort, jo jag har målat om en kulram i trä från Ikea. Tidigare vart den gul, grön, röd och blå och lite tråkig i min smak. Numera är den vit, lila och rosa. Super fin och Skruttis gillade också slutresultatet som lekte med den direkt. Win win minsann!!



Dop

Barnen i vår krets börjar äntra världen och igår vart det dags för ännu ett dop. Denna gången vart huvudpersonen lille L som döptes i Fredrikskyrkan inne i stan. Det vart en lite annorlunda dopceremoni, där församlingen/gästerna fick komma fram runt dopfunten för att vara med när prästen döpte lille L och strök vattnet över huvudet. Efter ceremonin välkomnades vi fram ännu en gång för att fotas tillsammans allihop. Det vart ett fartfyllt och fint dop. Efteråt bjöds vi på tårta och kaka i församlingshemmet som föräldrarna dukat upp så fint. Temat gick i blått och vi njöt av goda kakor och tårta med blå dekoration och under tiden öppnades alla presenter.

Tack för att vi fick vara med er på L's stora dag!!

(Alla bilder ligger i kameran så får återkomma med dem)

Första snön

Inatt föll den första snön här hos oss i östra Blekinge. Började runt elva igen kväll och höll på några timmarna in på natten. Trodde inte för allt i världen att det skulle lägga sig till en början eftersom marken vart rätt blöt när snön kom. Men tji fick minsann jag som vaknade upp till vinterland. Snö över bilarna, vit gräsmatta och rejält med frost. Ja första snön kom och den la sig minsann också. Nu återstår att se hur länge snön får ligga, om det blir ren blask lika snabbt eller om det kommer än mer snö inom kort.

Jag må tycka att snön kommer lite väl tidigt eftersom jag inte är någon jätte fantast av snö. Men visst är det skoj för barnen, äntligen kan de ta fram sina skidor, pulkor och snowracers och bygga snögubbar och iglos. Ja det är ändå något speciellt med vinter och snö.



Höstfest

Igår vart det höstfest på förskolan. Stora avdelningen bjöd in den lilla och temat vart pyjamasparty. Alla barnen kom klädda i pyjamas på morgonen och de första gick även hem i pyjamas, min lilla skruttis vart ett av dem barnen. Det kunde ni väl ändå inte ha gissat er till? ;) De hade olika aktiviteter under hela dagen i grupper, fick tacos till lunch, lite salta pinnar och ostbågar i varsin liten liten skål till filmen. De hade också mysstund och avslutade festen med pyjamasdisco. Ja vilken dag, vilket engagemang av pedagogerna. Har jag nämnt att jag är super nöjd med vårt val av förskola, om inte så gör jag det nu. Ett sådant engagemang för våra barn, sådant härligt bemötande morgon som eftermiddag. En tjej som kliver rätt in vare morgon med ett leende på läpparna och tjuter av lycka varje eftermiddag tycker jag är bästa tecknet på att vi valt rätt förskola, ett stort tecken på att vår skruttis trivs.

Ja pyjamaspartyt är bara en bråkdel av lyckade engagemang för våra barn. Det var en glad tjej som hämtades i pyjamas igår eftermiddag. Och att dömma av bilderna som förskolan lagt upp på som sida så verkar alla barn haft en jätte härlig dag med pyjamasparty.

Med respekt för de andra barnen, föräldrar och förskola publiceras inga bilder i detta inlägg trots att jag gärna velat visa er alla vilken fantastisk fest förskolan ställt till med.

Julklappssäck

Ikväll har jag suttit i min syhörna igen. Härom kvällen påbörjade jag projektet att sy sängkläder till skruttans docksäng. Ett påslakan är klart och örngottet återstår sedan ska jag bara hitta täcke och kudde att trä det över. Perfekt som julklapp till docksängen vi beställt hem.

Ikväll fortsatte jag op jultemat i min lilla syhörna. Gamla panelgardiner som vi tidigare haft vid jul sprättades upp, klipptes och syddes om. Resultat blev en julklappssäck med rött sidenband att dra åt säcken med. Kanske inte den vackraste men det är återbruk av sådant som ligger och skräpar och en kanonpryl till jul. Mitt slutresultat får jag ändå lov att säga mig vara nöjd över.



Skruttan

För var dag kommer nya framsteg, nya ord och nya handlingar. De senaste som skett är att allt fler ord letat sig fram i skruttans ordförråd. Numera säger hon inte vara mamma och pappa, utan bland annat ord som me (mer), unga (gunga), momo (mormor), dack (tack), oj, aj, dä (där) är också ord som vår lilla skrutta kan. Dessutom gör hon sådana utlägg med en hel rad ord (på sin lilla grekiska) så det står härliga till. Hon pratar för fullt, konstant. Våra öron vilar inte en sekund längre, dem är söndertrasande och ändå är det så härligt när hon gör sina utsagor. Älskade lilla barn.

Nya framsteg har även skett med vår potträning. Vi har bestämt oss för att inte stressa eller tvinga fram det utan det får helt enkelt ta sin egna tid. Däremot kör vi mycket blöjfritt numera här hemma för att skruttan ska får lära sig att säga ifrån när hon behöver kissa. Igår morse följde hon med mig på toaletten men fick inte ro till att kissa utan gick för att leka igen. Samtidigt som jag vart påväg tillbaka till min säng stannade hon plötsligt upp i hallen och tittade som om "vad ska jag göra nu?", sedan vände hon sig om och sprang rätt in på toan och kissade på pottan. Vår duktiga lilla tjej tog eget initiativ, och mitt mammahjärta höll på att spricka av stolthet. Så metoden blöjfritt och rumpan bar får stanna kvar ett tag så får vi se vart det hela bär hän. Förhoppningsvis mot en tjej som hellre kissar på pottan än använder blöja ;)



Kalas

Lördag och morgonen började med sovmorgon, jag vaknade först tjugo i åtta imorse och resten av familjen tjugo över åtta. Sovmorgon tänker ni?! Ja för oss är det sovmorgon som normalt brukar få gå upp redan innan sju på helgen, precis som vilken annan barnfamilj som helst förmodar jag.

Sovmorgon iaf och klockan vart närmre nio innan vi gick upp för frukost. Sedan var vår dag igång och full fart framåt. Pappan åkte till farfar för att hjälpa honom och för oss vart det in i duschen, smörja kroppen, borsta tänderna, på med sminket, fixa håret, och på med finkläder. Skruttan och jag skulle på kalas. På vägen stannade vi för att köpa sista delen till doppresenten inför nästa helg och hämta upp mössan som jg köpt till skruttan av en föredettingar kollega.

Sedan vart det kalas för A som fyllde hela fyra år igår. Det vart lite döskalletema på kalaset, ballonger med döskallar, presenter med döskallar och en massa bilar i alla dess former i presenterna. Lite fika, lek och härligt vuxenprat i några timmar. Kalaspojken verkade nöjd med tillvaron och sina presenter och vi är glada att vi fick komma och fira finaste A.

Efteråt for vi till mormor för att leka och mysa. Ville passa på medan lillsis är där och innan lillebror åker tillbaka till Enköping igen imorgon. Som jag saknar min lillebror här hemma, jag hoppas han snart kommer hem igen!!

Kvällen avslutades idag med tacos, filmen frost och fotboll hos min andra sis. Sis pkte till jobbet halv nio och en timme senare åkte vi hem. Medan skruttan sussat gott har jag kört igång en maskin tvätt och målat lite. Men nu ska jag också låta släcka mina ögon och sussa gott, natti natti..



Presenter

Torsdag igen och några få timmar till fredag, hurraaa!! Stundtals har veckan känts lång lång lång, men nu äntligen är helgen på ingång. Så vad har vi haft för oss i veckan. I måndags tog vi oss vår vanliga måndagspromenad runt byn, precis som varje måndag när vi följer pappan till innebandyn. Skruttan somnade gott med välling i vagnen och vi knatade på i ett härligt tempo.

I tisdags veckohandlade vi och sedan tog vi oss en promenad, med ett stopp hos S&N och lilla N. Skruttis somnade som vanligt och väl hemma kröp vi ner i soffan välförtjänta av avkoppling.

Igår skyndade vi iväg till min pappa för att fira lite fars dag i efterhand. Varken han eller vi vart ju hemma i söndags så då passade vi på igår. Vi hade med oss blommor, choklad och triss och det bjöds på pizza och sedan glass till efterrätt. Eftersom vi har gett oss in i en vikttävling så lät vi bli glassen men skruttan njöt för fullt.

Ikväll har jag och skruttan träffat tjejkompisarna på stan över lite mat och presentshopping. Härligt att ses igen efter ett längre uppehåll. Blir lätt längre mellan våra dejter nu när vi alla är mitt uppe i renoveringar, jobb, barn och allt annat. Men vi försöker vårt bästa för att ses med jämna mellanrum.

Kort och gott om veckan som passerat. Dags att krypa till sängs, helgen bjuder på kalas både lördag och söndag och däremellan tänkte jag hinna träffa lillebror en sväng innan han far hem till Enköping igen. Godnatt..

Mamma älskar dig 💜

Enköping

I fredags stämplade vi ut tidigt, hela familjen. Åkte hem och packade bilen, fixade lite mackor och gav oss iväg mot Enköping och morbror/lillebror. En bilresa på närmre sex timmar väntade oss, skruttans första långa bilresa. Men det gick bra, lite smått gnäll då och då men vi löste det med film, macka, smoothie och dricka. Ett stopp efter tre timmar för att kissa, byta blöja och förare. Två och en halv timme senare vart vi framme och lillebror välkomnade oss med kramar och lasagne. Vi mös ner oss, när vi gjort oss hemma, till filmen Frost innan vi alla somnade som små grisar.




Lördagen tog vi oss en riktig frallfrukost innan vi gjorde oss redo för en ny dag. Eftersom regnet låg över oss och Enköping inte har mycket att bjuda på tog vi tåget till Stockholm. Köpte fel biljetter och fick betala dubbla priset, men det löste vi med SJ på Stockholms station som gav oss pengarna tillbaka. Mötte upp syrran, som vart på besök hos I, för en lunch och sedan knatade vi vidare. Många timmar på stan och skruttan levde loppan en stunden och gnällde nästa. Dansade i affärerna och gjorde pose i hissen på NK. När mörkret lade sig bestämde vi oss för att ta tåget tillbaka.




Vi vart trötta när vi kom hem men inte överdrivet hungriga så vi gjorde oss lite toast innan vi mös ner oss till en film även denna kväll. Söndag vaknade vi runt åtta. Skruttan och jag smög till vår gömma för att ta fram presenten till pappan, det vart ju fars dag och vi hade lyckats få tag i parfymen som pappan rycker så mycket om. Vi mornade oss och mös lite och sedan vart det dags att förbereda för hemfärd. Vi åt frukost, packade och petade i oss lunch innan vi satte av mot idrottshallen för att se lillebror/morbror spela innebandy innan vi for hem. Vi tog dessutom med oss honom hem för hela veckan. Så vi ska försöka passa på att träffa honom lite extra innan han far hem till Enköping igen.


Resan hem gick bra, något fortare än dit. Skruttan vart dock inte lika exalterad över bilresan denna gång. Gnällde något mer men vi försökte rädda upp det så gott vi kunde och stannade en gång när det vart som värst för att sträcka på benen, byta blöja och tanka.

Väl hemma släppte vi av lillebror hos mamma och skruttan somnade som en liten minigris sista biten hem. För vår del blev det soffan innan vi också kröp ner och somnade som grisar. En härlig helg tillsammans med familjen!!

Snabba veckor

Redan torsdag och vart har vi gjort av denna veckan..

Förskola och jobba självfallet. Eftermiddagarna har vi ägnat största delen ute. Fix på tomten och promenader. Handlat upp till den tomma kylen och hämtat lillebrors saker hos mamma som han vill ha upp till Enköping. Vi ska äntligen hälsa på honom, flera månader försent. Näst intill sedan januari har lillebror bott i Enköping, kommit hem någon helg hit och någon dit. Nu äntligen klaffar våra arbetstider och fritid så att vi kan åka dit. En hel helg med kvalitetstid och mys, få en rundtur i Enköping och eventuellt åker vi en sväng till Stockholm också när ändå sis är där och hälsar på sin vän. Det ska bli en härlig helg.

Vad mer har vi gjort i veckan.. Vi har fått bebis på posten. Mössan som vi beställde på Torsås marknad förra fredagen kom med posten i tisdags. En rosa/svart i leopard som mamman valde ut bland flera olika mönster. Den köptes utav samma kvinna som farmor köpte av förra hösten på marknaden. Vi tackar farmor för en ny fin mössa till denna vinter (farmor betalade) den kommer passa jätte fint till vinteroverallen från polarn och pyret som mormor köpte härom helgen till skruttan.


Visst ja, något mer som inträffat i veckan är att vår bil råkade ut för en liten lackskada så försäkringsbolag är inkopplat och så även verkstad. På måndag lämnas vår lilla Doris in för att få sig en liten lackering. Tack för försäkringar som finns när olyckan är framme. Medan jag hade försäkingskillen på tråden passade jag på att fråga om reflexvästarna som det gjorde reklam för i vår lokaltidning samma dag. Vips, dagen efter kom en rosa tjusig och välbehövlig reflexväst till lilla skruttan på posten. Det kallar jag för riktig service, tusen tack Länsförsäkringar Blekinge!!

Något stor men med ytterkläderna på blir den med all säkerhet kanon. Det viktiga är att vår lilla skrutta syns när hon är med oss ute i mörkret.

Ja, lite av vår vecka i ord och bilder. Nu är det dags att släcka lampan och låta John blund komma med sin sömngrus. En natts sömn så vi kan slita några timmar imorgon innan vi far mot lillebror och Enköping. Godnatt kära ni!!

Tre dagars ledighet

Söndag och en härlig helg är till ända. Vi startade upp helgen med ledighet i fredags. Hela familjen tog ledigt och sovmorgon. Efter frukost gjorde vi oss iordning för en förmiddag på Torsås marknad. Skruttan ville gå själv så vagnen kändes onödig och ivägen mest hela tiden. Vi köpte mössa inför vintern, laddare till mobilen, fotfil och njöt av langos och mashmallows. Dessutom fick skruttan uppleva sitt livs första karuselltur, vi kan säga att det blev en succé!! Hon ville åka igen och tjöt som bara den när vi gick därifrån. Tröstade med det första hon pekade på när vi kom till marknaden, en ballong!!




På vägen hem stannade vi på morfars grav för att lägga en dekoration vi köpt på marknaden. Vi saknar dig morfar..

Sedan plockade vi upp lillebror på stationen och gissa om skruttan var glad att se honom. Sprang fram med öppna armar och slängde sig i hans famn. Älskade lilla barn, så härligt att se lyckan och glädjen i dina ögon!! Pizza hos syrran med alla syskon och även J&A fick avsluta vår lediga dag.

Lördagen bjöd på besök hos mormor, medan pappan hjälpte farfar med altanbygget. Kvällen spenderade vi hos skruttans farmor och farfar, middag och äppelpaj till efterrätt.

Idag har vi inlett vårt altanprojekt. Mätt upp vart alla plintar ska ner, hur stor altanen skall vara och sedan inhandlade vi plintar. Sambon satte igång att gräva hål för alla plintar och halvvägs vart det dags för lunch. Idag fick det bli pannkaka och skruttan vart toknöjd. Medan sambon sedan slet vidare med plintarna så dammsög vi och tog hand om sista smutstvätten. Hejhå trubbel!! Sista plinten skulle givetvis krångla, en stor j*vla sten ivägen. Så himla typiskt, när allt bara flyter på så är det självklart för bra för att vara sant. Flera timmar höll sambon på fram tills mörkret la sig, utan resultat. Om den dumma stenen bara inte varit just där så hade plintarna stått på plats och vi kunde fortsatt vårt projekt framåt. Men sambon lär tänka ut något och snart är vi på banan igen.

Söndagen avslutade vi med korv stroganoff, promenad till sopstationen och sedan ett kvällsbad för skruttan. Välling och barnprogram innan läggdags och vid halv åtta somnade skruttan som en liten gris. Älskade lilla barn. Nu slumrar mina ögon och det betyder släck lampan, på återseende mina trogna läsare :)



rebeckamariamollheden

Denna blogg handlar om min vardag, allt ifrån studier, jobb och inredning till husägare, känslor och rollen som mamma. Välkommen!

RSS 2.0