Fem månader

Känns som en evighet sedan men det är bara fem månader sedan vår minsta prinsessa kom till oss. Idag är hon fem månader gammal och redan en egen liten individ. Utvecklas sakta men säkert. Inte lika långt i utveckligen som storasyster var vid den här tiden, men inget jag bryr mig om. Hon är mindre än vad storasyster var och dessutom är barn olika och lär olika och även olika snabbt. Lillasyster får ta allt i sin takt, när hon är redo så tar hon nästa steg i sin utveckling.

Lillasyster börjar smått visa tendens på att vilja komma upp på alla fyra. Hon lyckas med benen men armarna får hon inte riktigt med sig. Men rätt som det är så lossnar det nog och då är chansen, eller risken om man ser det så, att det går fort för henne att förstå hur hon ska ta sig fram. Hon tag sig ålandes runt i en ring, typ runt sig själv och lite lite framåt. Så hela tiden händer det grejer. Det går så fort och jag hänger inte riktigt med ibland. Kan man stanna tiden något?

Några tänder har dock inte visat sig rikigt ännu, det jag trodde var en tand för några veckor sedan verkar inte vilja kika fram ordentligt så jag får nog kolla det med bvc. Mat har vi introducerat och ett amningsmål har vi bytt ut mot gröt den här veckan. Som hon gillar gröten och visar intresse för mat. När vi äter middag får hon än så länge mängden av två isbitar. Alltifrån ris, potatis, morot, och pasta till kyckling, torsk, lax, köttfärssås och köttbullar. Än så länge reagerar inte magen annorlunda mer än något mer pruttande. Ut kommer fortfarande en fin konsistens i princip varje dag och ibland fler gånger om dagen. Får hon inget när vi äter blir hon tjurig och grinig vid matbordet och börja gnälla och skrika. Så matintroduktionen går finfint, vilket känns bra.

(null)

Ensamma kvällar


Denna hösten har bjudit på många ensamma kvällar i soffan. Sambon jobbar och sliter som bara den, ledningar som ska spolas i hela kommunen och det görs oftast sena kvällar och nätter. Ensamt och tråkigt, en del kvällar fylls av barnaskrik och gnäll andra av sovande barn och extrem tystnad. På något vis är jag inte helt bekväm med något av det, jag är så van att ha min bättre hälft vid sidan om. Men snart är det över för denna gången och jag får min sambo och barnens pappa tillbaka. Jag lääängtar efter kvällsmys i soffan tillsammans och kanske vi snart har två små juveler som lägger sig runt åtta istället för en som ligger bredvid i soffan och  maler som en pratkvarn 😂 

Ikväll fick jag stora bus i säng redan vid 18, så trött hon var. Grät för ingenting och röd i ögonen. Efter en motsträvig städning kröp hon till sängs utan några som helst invändningar. Tackar vi för. Lillskrutt ligger här i soffan med sina leksaker och låter mest "huuuh", försöker dra sig upp genom en liknelse av situps men kommer tillbaka i utgångsläget lika fort. Ja dessa barn, dem gör en gråhårig och gammal, får en att slita sitt hår och dra valser som aldrig förr. MEN trots det är dem det finaste och dyraste i världen.


(null)
De tre som alltid kommer vara nummer ett 💕

Dyk

Igår var det dags för babysim igen precis som varje fredag numer. Vi tog med oss pappa också storasyster denna gången. Vi hade bestämt oss för att vi skulle minsann våga dyka. Sagt och gjort och det gick galant. En super duktig lillasyster som förut vart en badkruka men kanske kan hon bli ett litet vattendjur precis som sin storasyster. Igår fortsatte vi med våra övningar som vi tidigare blivit presenterade för, vända, hålla fast, flyta och dyka. Vi fick också prova på simring igår. Det var en uppskattad ny upplevelse. Lillskrutt hängde i sin simring och riktigt chillade.

Det är så mysigt att simma ihop och lära barnen att ha respekt för men samtidigt älska vattnet. Sådan viktig del av barnens uppväxt, allra helst då vi spenderar hela sommarn på havet.

(null)

(null)

Vi har tagit helg

Vi har tagit helg igen, precis som varje torsdag, vi inväntar bara pappan som jobbar en liten stund till.

Veckan jar sprungit i rasande fart som alltid. I måndags hade jag en lugn härlig dag i soffan. Skrutt var tillbaka på förskolan och lillskrutt sov mest hela dagen. Däremot en bökig kväll med minstingen som skrek oavbrutet i närmre  en timme. Givetvis när man är ensam med barnen. Men efter bök och stök så somnade hon tillslut.

I tisdags hade jag en tid bokad hos osteopaten. Har haft värk i axel och nacke i sex veckor som "spritt sig" till höft, rygg, knä och fingrar. Så det var på tiden att få hjälp. Diagnosen löd, jätte stel. Kändes sjukt skönt när jag gick därifrån och längtar faktiskt till nästa vecka, en ny tid bokad. Tog en snabb vända på stan efteråt och lillskrutt sov i vagnen hela tiden. Hämtade upp stora skrutt på förskolan och åkte till mamma/mormor. Ännu en bökig kväll med lillskrutt och givetvis var pappan åter inte hemma utan på träning. Men även den kvällen kom hon slutligen till ro.

Igår, onsdag, hade jag bägge töserna hemma och vi körde på en lugn mysdag. Stora skrutt bjöd mig och lillasyster på mat och fika från sitt kök. Medan lillskrutt sov lagade vi sedan lite lunch och eftermiddagen spenderade vi i soffan till film. Precis som en lite gråa dag bör vara.

Idag har stora skrutt varit op förskolan igen. Efter vi lämnat henne körde vi med frukost till pappa, han hade glömt den på hallbyrån imorse. Sen tog vi en sväng till ÖB ocj införskaffade lite smått vi behövde. Hem och åt förmiddagsmålet innan en härlig promenad till havet i friska luften. Lillskrutt sov när vi kom hem så jag passade på att äta lite lunch och hann till och med ta en snabb dusch. Hämtade stora skrutt en liten stund tidigare och efter mellanmål myser vi till lite film innan kvällens gymnastik.
Efter gymnastiken blir det mys och helgladdning.

(null)

(null)

(null)

(null)

Hoppgunga

Idag provade Lillskrutt på hoppgungan för första gången. En ny spännande upplevelse som gick hem. Att kunna se så mycket på egen hand från en annan vy utan att hänga i mamma eller pappas famn. Hoppa lite lätt, gunga, prata och skratta för fullt. Små små stunder om dagarna och jag kommer antagligen ha en allt mer böjd bebis här hemma.

Sy din egen sovorm

Sovormarna som cirkulerat överallt tycks ha blivit allt mer populära. Dem finns att köpa i butik och många syr hemma och säljer. Jag fick inspo och bestämde mig för att sy en egen till lillskrutt. Sagt och gjort beställde jag hem tyg när lillskrutt var någon vecka gammal men sen blev det liggandes. Men nu är ormen klar och nedan kommer lite steg för steg samt bilder på hur jag gick tillväga.


1. Jag började klippa till 10 bitar som var ca 34*40 cm. Här kan man göra lite som man själv vill i färgkombinationer. Jag använde mig av tre olika tyger, vitt, blommigt och prickigt och la ut det i ett mönster som föll mig i smaken.

2. Nåla ihop bitarnas långsida med varandra när du hittat ett passande mönster, rätsida mot rätsida. Sy ihop bitarna med raksömn och sicksacka sedan kanten alternativt använder du overlockssömn.

3. Vik ormen på mitten med rätsidan inåt och rita ut svansen. Sy sedan ihop ormen, men lämna en bit öppen nära huvudet så du kan vända tyget innan stoppning.


4. Klipp ut två tygbitar som ska bli tungan och sy ihop dessa med rätsida mot rätsida, glöm inte lämna en öppning så du kan vända den rät. När du vänt tyget rätt, sy ihop hålet så tyget inte trådar sig.

5. Lägg delen som ska bli huvud med sömen neråt och rita ut formen på huvudet. Lägg in tungan med spetsen inåt så att en liten bit sticker ut utanför tyget. Nåla och sy sedan.

6. Klipp bort överflödigt tyg runt svansen och huvudet. Vänd ormen rätt, tungan ska nu sticka ut från delen som motsvarar huvudet.

7. Dags att sy dit ögonen. Tag valfritt garn, jag använde ett lila då det passade till färgerna på min orm. Rita ut ögonen på ormen och sy sedan med en vanlig synål. Kom ihåg att om ögonen ska se ut att vara stängda/sovande så ska bågen vara neråt (inte uppåt som mina råkade bli) 😂


8. När du sytt dit ögonen är det dags att stopp ormen. Jag använda Ikeas kuddar "slån" och det gick åt ca 3 1/2 kuddar till min orm.

9. När du känner dig nöjd med stoppningen ska hålet sys igen och till detta använde jag vanlig sytråd och nål. Kom ihåg att se till att fästa tråden ordentligt så inte hålet går upp. 

Tada, ormen är nu klar och din knodd kan mysa och gosa gott!!

Äntligen helg igen

Lördag morgon och äntligen helg igen. Veckan gick i en radande fart och stora skrutt har varit hemma hela veckan för att vila upp sig rejält, på måndag kör vi på som vanligt med förskola igen. I onsdags var vi på mitt jobb för att få vinterskor på bilen. Det gick galant och jag behöver inte längre oroa mig för frusna mornar. Efteråt kom pappan förbi när vi precis skulle åka hemåt, han tog tidig lunch och följde med oss till donken. Vilka förmåner han har ibland min karl, och vi också som dessutom blev bjudna av pappan.


Torsdag och vi hängde hemma hela dagen i pyjamas. Så jäkla skönt faktiskt. Hoppade över skrutts gympa eftersom hon inte varit piggelin och satsar som sagt på en vanlig vardag från och med måndag igen.

Igår, fredag. Pappan behövde avsluta ett jobb så han tog med sig stora skrutt halv sex på morgonen till jobbet. Hon var lyrisk, hade åkt lastbil och grejer och varit med och ätit frukost med hela gänget. Vilken start på helgen hon fick minsann. Nya upplevelser och trött som bara den var hon när dem kom hem vid tiotiden. Själv hade jag fått sovmorgon till nio, lillskrutt sov så gott så till dess. Men sen blev det minsann fart sådär halv elva. Mamma hade fått nycklarna till dras nybygge och det blev dags för flytt. På med kläder, borsta tänder och iväg. Mitt i allt lämnade jag och lillskrutt för babysim en sväng men anslöt efteråt igen. I princip allt flyttades med sådär tre släpplass och vi spenderade kvällen på Trummenäs. Skruvad ihop möbler, satte upp lampor och sjönk sen ner i med pizza och lite gott. Behöver jag nämna att vi var helt slut..

Lördag och ny dag, får se vad vi ska hitta på för spännande idag.

Bakdag

Ännu en dag med kyla och riktigt trist väder. Regnet kom som ett brev på posten dessutom. Eftersom stora skrutt dessutom inte varit pigelin och varit hemma nu två dagar så tog vi oss en bakdag idag. Två sorters kakor blev det, kladdkakemuffins och sockerkaka. Medan lillskrutt låg på golvet och lekte vispade vi ihop kakorna och slängde in dem i ugnen.


Kladdkakemuffins:
100 grams smält smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver

Ställ ugnen på 200 grader. Förbered 1-15 formar. Vispa ägg och socker. Blanda ihop alla torra ingredienser och blanda sedan ner dem i äggsmeten. Häll sist på det smälta smöret och blanda till en jämn smet. Fördela ca 2/3 i formarna och grädda 8-10 minuter i mitten av ugnen.

Sockerkaka:
2 ägg
2 dl socker
50 gram smält smör
1 dl mjölk
2 3/4 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver

Ställ ugnen på 175 grader. Smör och bröa en form om ca 1,5 liter. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och häll i  mjölken, rör sedan ner i smeten. Blanda alla torra ingredienser och vänd sedan ner dessa i smeten. Försiktigt så inte luftigheten försvinner. Häll upp smeten i formen och grädda ca 35 minuter i nedre delen av ugnen.

Storkok

Idag har jag ägnat mycket tid i köket, jag har gjort storkok medan lillskrutt lekt och sovit på sin filt på golvet och stora skrutt sol är sjuk kollat på film. Det har blivit några smakportioner med potatis/morot/majs och några med kyckling. För en bra konsistens har jag tinat upp bröstmjölk och spätt ut med. När jag ändå var i farten fick det bli några små smoothies också på äpple, päron, mango och banan. Vi får se vad lillskrutt ska säga om detta. Tänkte se om jag kan göra ett nytt storkok senare i veckan med fisk, ris, ärtor och broccoli.


Gröten går så himla bra vid frukosten och snart känns det som att det kommer bli ett helt grötmål istället för lite gröt och resten bröstmjölk. Lillskrutt är så intresserad av gröten och vill ha mer vissa gånger, andra gånger kladdar hon 🙈

Så dags att introducera lite mer mat också, sakta men säkert. Med stora skrutt var jag nog väldigt snabb med allt medan jag nu är lite mer loj. Det är fortfarande min lilla minibebis och dessutom min sista, därför är jag nog rädd att allt ska ske för fort. Jag vill hinna njuta och därför får det mer än gärna gå sakta sakta. Ingen tid är för evigt och ingen tid kommer heller tillbaka.

Men förberett i frysen ligger nu både lite mat och frukt redo att tinas är att lillskrutt ska få smaka. Nya smaker och nya konsistenser. Så spännande!

Lekdejter

Denna veckan gick i en rasande fart. I måndags pkte vi raka vägen från förskolan till bekanta för lekdejt. Bebisarna hängde i morsornas famn medan treåringarna lekte som bara den. Så roligt att se två tjejer leka som om dem lekt varje dag trots att träffats för att leka en gång innan.


Tisdagen var det dejt för lilla skrutt med sina bebiskompisar på rytmiken medan stora skrutt var på förskolan. Lika mysigt och roligt som vanligt.

Onsdagen började som en mysig hemmadag. Vi lullade runt och gjorde mest ingenting. Lite filmmys och jag sydde ihop lillskrutts sovorm. Meeeen, hade inget garn så vi gjorde oss iordning lite snabbt och for med syrrans sällskap till Lyckeby för att fixa garn. Kommer ett uppdaterat inlägg med ormen senare.

Torsdagen var stora skrutt ledig eftersom förskolan vart stängd. Vi passade på att bjuda hem alla mammor och bebisar från vår mvc-grupp. Lite frallfika och bebisgos.

I fredags hade vi som vanligt ledig fredag hela familjen. Handlade på förmiddagen och sedan for jag och lillskrutt för att träffa vår simkompisar på babysimmet. Det gick super denna gången också. Så duktiga våra små gullungar är. Kvällen bjöd på tacosdejt och lek med några av vännerna och deras små gryn. Ett dopp i badtunnan för några och så avslutade vi kvällen i soffan till idol. Tala om fredagsmys!!

I lördags tittade vi en kort sväng när pappan spelade testmatch. Men blåsten och kylan tog över så vi åkte hem. Lämnade sen av pappan på lagfest och åkte till mamma en sväng för att hänga och göra oss redo för kalas. Begav oss på kalas hos svägerskans pojkvän och där blev vi resten av kvällen. Hämtade hem pappan tidigare än vi trott så familjen kunde åka hem tillsammans och krypa ner för att sova gott.

En vecka full av dejter på alla dess sätt, helt underbart att berikas av så många fina själar. Tack alla som förgyllt ännu en vecka i våra liv!

Fars dag

Idag är det farsdag och flickornas pappa har firat sin fjärde farsdag men sin allra första som tvåbarnsfar. Vi startade dagen med sovmorgon och paket på sängen. Gofrukost och sedan kickade vi igång dagen. Pannkakslunch hos min pappa och smörgåstårta med sambons pappa. Alla pappor har blivit firade och vi känner oss nöjda med dagen. Kvällen avslutar vi med lite gottemys i soffan tillsammans hela familjen.

Den bäste av dem alla. Den som vägleder oss genom livet och ständigt står där som vår klippa att luta oss mot. Tack för allt du gör för flickorna och mig, vi är lyckligt lottade som har dig i vårt liv. Vi älskar dig 💕

Ny vecka

Jisses så trött jag var igår, antagligen för att jag inte kom i säng innan halv tolv i söndags och var uppe första gången runt sådär fyra först med lillskrutt och sedan med stora skrutt. Fick sova en stund till men sen var det dags att stig upp och lämna stora skrutt på förskolan. Matade lillskrutt när vi kom hem igen sedan tog vi oss en lång härlig promenad i höstsolen runt byn. Lite kallt så det bet i kinderna men så härligt med frisk luft. Precis vad jag behövde. Värmde up oss igen framför tvn en stund och käkade lunch innan det var dags att hämta stora skrutt igen.


Had bestämt dejt med en av mammorna från min bvc-grupp med stora skrutt. Vi har setts någon enstaka gång sedan flickorna var små och dem leker som om dem lekt nästan varje dag. Så härligt att kunna sitta ner med dem små och bara prata medan tjejerna lekte och busade.

Kvällen spenderade jag själv med barnen eftersom pappan hade lite planerat nattjobb. Det är lite ensamt när stora skrutt lagt sig för natten och lillskrutt somnat hon också. Men försöker ändå njuta av att kunna få en timme eller två ensam, sappa mellan kanalerna och bara koppla av.

Inatt har barnen sovit jätte bra och vaknade inte förrän halv sju. Hoppas jag får vara lite piggare idag, stora skrutt ska till förskolan och under tiden åker jag och lillskrutt på lite babyrytmik med dem andra bebisarna.

Extra långledigt

Denna helgen blev extra lång för oss, pappan tog ledigt i torsdags eftersom dem skulle komma för att koppla in vår nya panna. Äntligen har vi värme och slipper elda för full hals i kaminen, nu räcker det med myseldning. I övrigt gjorde vi inte så mycket. Jag tog en sväng med syrran och lillskrutt till lyckeby och under tiden hade pappan och stora skrutt tid tillsammans.

I fredags hade vi en heldag tillsmamans hela familjen. Vi startade dagen sakta men säkert och familjen lät mig få sovmorgon till nio. Underbart! Tog en runda till Lyckeby för att uträtta lite ärenden och passade på att köpa lite julklappar till barnen. I år får dem inte så många klappar av oss, dem får en rejäl gungställning ihop och sedan några små klappar vardera. Vi avslutade vår tur med en lunch på Lyckans och sedan for vi hem för lite vila. Lite senare satte vi barnen i vår cykelkärra och promenerade ner till affären för att köpa lite tillbehör för kvällens middag, tacos. En mysig hemmakväll bara familjen.

Stokkes babyinsats går att använda till mycket, lillskrutt fick åka fastspänd i den i cykelkärran 👍🏼

Igår lördag, vi städade garaget och tog en promenad bort till sambons mormor och morfar för att kolla några stolar dem undrade om vi ville ha. Jajemen dem passar perfekt till bordet vi ska nu när vi sålt av vårt barbord.

Kvällen bjöd på pizza, thai oh sushi hos syrran. Följt av spindelnätskladdkaka oh gotte. Lillskrutt gungade för första gången, i kusinens gunga som är upphängd i vardagsrummet. Som vanligt blev det en härlig och trevlig kväll tillsammans med gänget, och självklart blev det en runda tärning!


Ja mycket har vi hunnit med minsann. Idag tog jag en lugn plockförmiddag inne medan skrutt och sambon tvättade bilen, cykeln och garageporten. Skrutt gillar verkligen att vara ute med pappa. Så länge vädret tillåter är det dessutom skönt att kunna hänga lite utomhus. Vi avslutade vår helg med en sväng till simhallen tillsammans med syrrans familj. Chill och slapp innan läggdags och nu inväntar jag sambon som varit och tränat en sväng. Snart läggdags och imorgon börjar en ny härlig vecka.

Onsdag

Så var det onsdag, lillördag och pappan har jobbat klart för denna veckan. I måndags tog lillskrutt och jag en härlig promenad genom byn medan stora skrutt var på förskolan. Solen sken men ändå bet det lite i kinderna, det blåste nämligen på en del och kallt i luften var det också. Skönt med frisk luft och lite motion ändå. Igår var vi på babyrytmik medan stora skrutt var på förskolan, lika uppskattat som vanligt av lillskrutt. Det är så mysigt att träffa massa andra mammor och bebisar. Extra plus med fikan det bjuds på. På eftermiddagen fick vi besök av syrran och mosters trollunge. Lite bus och lek för våra små.

Idag har stora skrutt varit hemma precis som all onsdagar. Efter frukost tog vi oss en promenad och passade på att handla lite i affären på vägen. Lite ruggigare idag och ingen sol men ändå skönt med frisk luft. Rätt kläder så är det super härligt att vara ute såhär års. Resten av dagen har vi myst, lekt och tvättat lite. Pappan är s sagt ledig resten av veckan, så också stora skrutt. Dem ska äntligen komma och koppla in vår nya panna så vi kan få värmw här i huset, därför är pappan ledig imorgon. Som jag längtar efter lite värme, för jisses vilket meck och pass det är ändå att hålla koll på kaminen så den brinner eller glöder hela tiden. Utan den hade vi frusit ihjäl, allra helst dem riktigt kalla dagarna och nätterna som varit sista veckan 😬

rebeckamariamollheden

Denna blogg handlar om min vardag, allt ifrån studier, jobb och inredning till husägare, känslor och rollen som mamma. Välkommen!

RSS 2.0