Ensiffrigt

Idag har vi trippat ner på ensiffrigt, alltså bara 9 dagar till BF. Det känns helt galet att vi snart är i hamn, äntligen går tiden liiiite fortare. Denna graviditet har varit så enormt lång och krävt så mycket både på mitt psyke och min fysik. Allt ifrån illamående och kräkningar, nära inpå depression till foglossning, värkar i vecka 22 och sammandragningar utan dess like senaste veckorna. Ja nu är jag minsann trött på att vara tung och otymplig, nu löngtar jag efter att få hålla mitt andra lilla mirakel i min famn. Snosa och gosa och lära känna denna lilla individ. Förhoppningsvis är vi tvåbarnsföräldrar inom 9 dagar.


En förmiddag i köket

Idag har förmiddagen spenderats i köket minst sagt. Efter frukost satte vi genast fart och först ut fick det bli fläderblomssaft.


Recept
40 blomklasar som sköljdes och lades i en rymlig bunke.
Kokade upp 1,5 liter vatten tillsammans med 15 dl socker.
Rörde ut 50 g citronsyra i lite av sockerlagen och hällde resten av sockerlagen över blommorna.
Tillsatte sedan citronsyran och skivade ner två citroner.
Det ska nu stå tre dygn innan jag silar upp det på glasflaskor eller i glassbunkar för att förvara i frysen.

Efter saften blev det lite nyttiga fröknäcken gjorda, så länge sen jag gjorde knäckebröd nu så jag kände mig tvungen. Dem är såå goda.

Recept
Blanda 2 dl majsmjöl ihop med 1 dl sesamfrön, 1 dl solrosfrön, 1 dl linfrön. Tillsätt 1/2 tsk salt och 1/2 dl rapsolja. Koka upp 2 dl vatten och rör sedna samman allt. Kavla ut på ett bakplåtspapper och skär i så stora bitar som önskas. Garnera gärna med flingsalt och grädda i ugnen på 150 grader i ca en timme.

Men jag kände mig inte färdig där. Hade så mycket flädersaft kvar i frysen från förra året så jag var tvungen att googla fram något spännande recept på va drag kunde göra med den. Hittade ett på sockerkaka, så full fräs och ökade upp ugnen en smula.

Recept
Smält 50 gram smör i en kastrull. Blanda 2,5 dl mjöl, 2 tsk bakpulver och en msk vaniljsocker i en skål eller bunke. Vispa tre ägg och 1,5 dö socker pösigt. Tillsätt 1,5 dl koncentrerad flädersaft medan du fortsätter vispa. Varva sedan mjölblandningen och smöret ner i smeten och vispa till en slät smet. Smöra och bröa en form och häll sedna i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 40 minuter.

Ja, det tog en förmiddag och här är mina resultat!!

Full fart

Himmel vilken fart det varit i magen senaste iaf tre dagarna. Full aktivitet minst sagt, armar och händer som boxas och ben som trycker sönder både revben och annat. Den ena rörelsen häftigare än den andre och en del gör svin ont, bokstavligt talat. Missförstå mig rätt, jag älskar att det rör sig där inne och att plutteskrutt visar sin existens, men jäklar vad jag kan tycka en del av dessa rörelser kunde varit något mildare. Något mjukare.


Imorgon går vi ner på ensiffrigt och snart beräknas du vara här enligt både sista mens och ultraljudet. Det är helt fantastiskt att vi skapat ännu ett liv som snart kommer till oss för att dela livets resa med oss. Tittade på blivande storasyster en extra gång innan jag kröp till sängs ikväll, sa till sambon; "tänk att vi skapat henne, världens finaste tjej". Snart har vi två små barn hos oss, två små individer som vi skapat och som vi ska vägleda genom livet. Det är en fantastisk känsla och upplevelse, något alla borde få chansen till.

Sammandragningarna blir allt fler men ännu har jag inte känt att nu är det nog snart på gång. Inga molande mensvärkar eller så och ingen vattenavgång. Plutteskrutt trivs bra i magen och verkar vilja stanna lite till, jag däremot vill att du ska komma nuuu. Din väntande storasyster längtar också ihjäl sig efter dig, hon frågar fortfarande varje dag och flera ggr om ifall du kommer idag. Hon är ivrig minsann, pussar min mage och lägger huvudet med örat emot för att lyssna på dig. Älskade plutteskrutt om du visste hur älskad du redan är 💕

Midsommar

Midsommar är slut och vi fick ett härligt men lite ovanligt firande. Vi vågade oss på att följa traditionen dagen innan lövmarknaden. Vi besökte skruttans förskola för sommarfest på eftermiddagen och därefter tog vi båten in till stan. Vi hade gjort oss en pastasallad till middag och framåt kvällen slöt hela det vanliga gänget upp för ostbricketraditionen. Det blev en sen kväll, men också en fruktansvärd natt för mig. Grät mig genom halva natten och sov totalt tre eller dyra timmar på sin höjd pga sådan extrem smärta i kroppens alla delar.


Efter att ha vilat min kropp en stund på morgonen, ätit frukost och gjort oss iordning begav vi oss upp till den omtalade lövmarknaden. Detta året hade vi egentligen inget särskilt vi skulle inhandla mer än krans till skruttan. Ändå följde det med lite jordgubbar, gräslök, avfallspåsar och något skrubbmedel hem och en nedrans ballong som jag sprang över hela torget för i ösregnet, jag gör allt för min älskade lilla skrutta minsann. På kvällen fick vi besök från Kalmar i båten, syrran med familj, mamma och J och deras bekanta. Vi minglande lite innan vi gick upp för middag på sjörök, en annorlunda meny men det gick an. Mamma och company pkte hemåt och vi tog oss en minipromenad på kajen innan vi kröp till sängs för att ladda våra batterier inför midsommar.

Midsommarafton och dags att lämna stan för vårt midsommarfirande. Vanligtvis bilar vi åka mot Haglö på torsdagskvällen för att fira midsommar på sjön. Men eftersom jag är så pass höggravid så fick firandet på havet stå åt sidan för i år. Istället firade vi ihop med ett glatt och härligt gäng på land. Ett partytält stod förberett om regnet skulle dra in, väskan packades för knytkalas till lunch och middag, tårta och lekar hade förberetts och stången redo att kläs.


Vi startade upp vid lunch för att äta den tradionella midsommarlunchen. Därefter klädde vi stången och drog igång femkampen. Barnen lekte hejvilt och så även vi. Liten fikapaus med jordgubbstårta innan vi avslutade vår femkamp, vilken grabbarna dessvärre lyckades vinna med tre fjuttiga poäng. Lite dans runt vår midsommarstång innan barnen blev allt för trötta och sedan rundade vi av med grillat lagom till kvällens regn kom. En mysig och härlig dag och kväll som avslutades runt småtimmarna för oss alla, lagom mätta och  trötta.

Lata dar i solen

Som vi njuter av att få vara lite lediga innan bebis kommer till oss. Det är varmt och skönt och vi kör lata dar i solen jag och skruttan. Veckan startade vi upp med en dejt hos skruttans förskolekompis. Så fint dem bodde, stort fint hus och en rejäl tomt. Barnen lekte med leksaker, hoppade studsmatta och sprang i vattenspridaren, under tiden satt vi vid sidan om på altanen och tog det lugn.


Hela eftermiddagen tog vi de tvugna oh vilade oss, jag kände mig inte helt hundra. Jag var så trött och sliten och behövde få lägga mig en stund, vilket blev en rätt bra stund då skruttan somnade. Värmen sätter sina spår och gör mig kokande varm just nu och extremt trött. Men jag försöker hålla mig uppe så mycket som möjligt för skruttans skull och vilar när hon ändå sover.

Igår hade vi besök av tjejligan och deras kids. Barnen badade i vår lilla pool, åkte rutschkana, lekte i lekstugan och busade runt hej vilt. Under tiden hade vi ett pass med att följa efter hit och dit samtidigt som vi försökte koppla av lite. På eftermiddagen tog vi bilen till stan, plockade upp fröken E på vägen för en fika med mammorna från mvc. En trevlig eftermiddag och snart börjar alla våra små titta ut i den stora vida världen. Ska bli så spännande att följa dessa små knyten.

Idag är vi uppe med tuppen på skruttans begäran. Frukosten i magen, tandborstning och dusch avklarade. Vi är redo för en ny dag. Vi har plockat första gubbarna och smultronen för i år i vårt lilla land av bär och givetvis har skruttan redan satt i sig dem, jag några få också. Jag börjar dock redan bli trött igen och hade behövt sova en stund, dessutom har jag sammandragningar som blivit allt starkare idag. Lille vän stanna några dagar till så är du snäll, jag är inte riktigt redo ännu. Strax ska vi bege oss till stan, jag ska få mig en klippning och så ska vi fixa lite andra små ärenden. I eftermiddag ska vi på sommarfest på förskolan och sedan far vi mot stan med båten enligt tradition för att imorgon gå på lövis. Ja sova vad är det, det får jag göra inatt. Ha en fin dag!

Babyshower

Ännu ett litet knyte är på väg och kommer ansluta till vår barnaskara i slutet av sommaren. Därför höll vi i söndags en babyshower för den fina blivande mamman och hennes kommande lille groda. Hon blev överraskad till max och hade inte alls väntat sig att komma hem till en dekorerad trädgård fylld av fika, presenter och alla kvinnliga nära och kära denna eftermiddag.


Det var så roligt att se hennes förvåning och hennes glädje över att vi alla samlats för hennes skull. Det blev en varm och mysig eftermiddag i trädgården där vi njöt av super god fika i form av frukt, kakor, tårta och lite gotte. Vi lekte lite, bland annat fick blivande mamman smaka fyra sorters barnmat och efterrätter, vi gissade hur stort magmåttet var just nu på blivande mamman och slutligen skrev vi alla ner när vi tror att bebis tänker titta ut, vilket kön, vikt och längd den kommer att ha. Vi sparade alla gissningar i en liten burk som vår fina E kommer att få efter förlossningen så hon kan kika hur galet fel eller rätt vi hade. Slutligen så hade vi en liten presentöppningsstund, gåvor i form av badhandduk, oljor och cremer, leksaker, gunga och badbalja fick den blivande mamman till sin groda. Tack alla för en jätte mysig eftermiddag!

Ca 04:07

Det är otroligt, jag minns det som igår med storasyster hur jag framåt slutet av graviditeten vaknade var eviga natt/morgon runt sådär fem över fyra på morgonen. Nu är rutinen här igen, runt fem över fyra varje natt/morgon vaknar jag och behöver kissa. Att gå upp och kissa är inget jobbigt längre för det gör jag fler ggr om nätterna. Men just den kissen efter fyra är tuff för jag lyckas aldrig somna om direkt. Det tar evigheter, ibland timmar vilket innebär att jag somnat om precis lagom till skruttan vaknar på morgonen. Är pappan hemma gör det inte så mycket utan då brukar dem låta mig få lite sovmorgon, men när han inte är hemma får jag ångest och får allt lov att hålla mig vaken.


Men visst är det ändå fantastiskt att jag även denna graviditet vaknar samma klockslag och inte kan somna om?! Hur stor är egentligen den sannolikheten för att hända. Jag undrar om det kan vara ett tecken på att det nu är nära och att vi snart ska få träffa vårt andra lilla mirakel, vår bebis, vårt lillsyskon. Det är trots allt bara arton dagar till BF och kanske kommer bebis till och med någon dag tidigare. Så spännande med denna väntan 💕

Lediga dagae

Våra lediga dagar denna veckan har bestått av massa vila, besök hos barnmorskan och lite plock och småärenden. Massa mys med min skrutta och många härliga stunder tillsammans. Jag älskar att få vara hemma med henne och bara göra det vi känner för just för stunden. Pappan har gått på beredskap för dem närmsta fjorton dagarna och vi hoppas det blir en relativt lugn beredskap så vi hinner se honom lite om kvällarna och helgerna. Lagom till beredskapen är över går pappan på semester och då är vi framme vid dagen som bebis är beräknad enligt sista mens. Det vore ju helt fantastiskt om det blev så att bebis väljer att titta ut redan då, en vecka innan beräknat datum enligt ultraljudsundersökningen. Jag hade varit super glad och nöjd om så kunde bli, lilla skruttan här hemma hade nog också blivit stormförtjust. Som hon längtar varje dag och frågar efter bebis. Allra helst sedan vi berättat att det är sommarlov nu och sedan tidigare sagt att när det blir sommarlov så kommer bebisen. Ja nu frågar hon efter bebis flera ggr om dagen, en stolt och förväntansfull blivande storasyster.


Här kommer en liten bildbomb från vår vecka :)

Gått hem

Så har en annan gjort sitt sista jobbpass för det kommande året, nu ska här bara laddas och samlas kraft inför dagen då jag ska bli tvåbarnsmamma. Det känns helt overkligt och lite sådär märkligt. Snart har jag två små barn som faktiskt är mina, som jag ska fostra, ta hand om och ge all min kärlek till. Vilket privilegie, vilken ära. Samtidigt som det fortfarande är en skrämmande känsla. Det lär inte bli lätt alla stunder, när dem sliter åt varsitt håll, sitter i varsin ända på huset och ropar efter mamma. Skvallrar på varandra, retas med varandra, tar varandras leksaker och allt som syskon kivas om.


Samtidigt kommer vi att få många fina stunder tillsammans, både jag och dem och  dem som syskon. Att få växa upp med syskon är något fint och värmande för själen, själv har jag tre syskon jag vuxit upp med. Vi har haft våra stunder och duster men i slutänden är vår syskonkärlek den starkaste av dem alla. Jag ser fram emot att få se mina barn växa upp tillsammans, stötta varandra, lära av varandra och älska varandra som bara syskon kan.

Snart är dagen här, tre veckor kvar till beräknat. Fram till dess ska jag bara njuta av att få vara lite ledig. Samla kraft och passa på att ta vara på varje minut med min stora lilla skrutta här hemma. Varje minut med henne är oslagbar, och vi ska göra dessa dagar till dem bästa vi bara kan 💕

Mitt nästa sista besök??

Idag var jag på mitt näst sist bokade besök innan BF, men om det är näst sista besöket eller om det blev sista eller kanske till och med blir ännu fler innan bebis väl kommer det återstår att se. Jag har en tid till bokad innan BF och en tid bokad efter BF, vi får se om dem nyttjas eller ej.


Besöket gick i varje fall bra, mitt blodtryck var fint och järnvärdet hade stigit ytterligare vilket ju var himla skönt. Slipper ändra några doser och kan bara köra på. Vi pratade om min fortsatta medicinering efter förlossningen och nya recept och dylikt vilka verkar lösa sig rätt så smidigt.

Sedan ville såklart BM lyssna på bebis Lill hjärta, känna och klämma lite och känna efter huvudet igen. Hjärtat slog så fint så och skruttan tyckte att det lät som en krokodil (sist tyckte hon det lät som en häst). Men hon tyckte minsann inte att en krokodil skulle komma ut från magen utan en bebis. Magmåttet hade växt två centimeter till och kurvan kallade BM för exemplarisk, det känns ju himla skönt. Bebis ligger kvar i fixerad ställning och magen har sjunkt ner. En vaken och livlig liten bebis när vi skulle lyssna så BM bestämde sig för att klämma och känna lite och lyssna ännu en gång innan vi var färdiga.

Slutligen satte vi ihop en sammanfattning av min graviditet, hur den varit och hur jag mått och att jag varit på en extra koll pga värkar i vecka 23. Vi författade också vad jag hade för önskemål och känslor inför förlossningen och om det var något särskilt jag önskade på BB. Jag känner mig rätt positiv och lugn inför min förlossning, vill gärna ha lustgas och om det hinns med och blir nödvändigt kommer jag köra på Eda även denna förlossningen. Jag går in med en lugn inställning, jag har gjort det en gång tidigare och känner att jag och sambon reder det igen, vi är ett bra team!!

Plånboken tom

Nej så illa är det inte som rubriken låter, men vi satte sprätt på bra med pengar i helgen. Vi startade upp helgen med att spendera en slant på virke i fredags. Vi köpte upp så nu tror vi att det ska klara sig till hela staketet om vi räknat rätt. Blev bjudna på grillat hos mamma och mös några timmar. Så skönt att bara få sitta ner och koppla av och inte stirra en massa.


I lördags hade vi stämt träff med vår Kalmarfamilj i lördags och gjorde Kalmar minst sagt. Vankade runt i flera timmar och kroppen värkte från topp till tå. Men med oss hem fick vi massa som vi behövde och annat smått och gott. Lite krukor och blommor i plast och krokar och galger till båten. Lite kläder till skruttan och pappan. Nya kuddar till soffan här hemma då jag tröttnat på dem gamla. Sen fick vi med oss en ny lucka till badrumsskåpet eftersom det blev lite galet med en av dem när handtagen skulle fästas och så slutligen en en "vattenslangsvinda" att fästa på garaget. Ja en hel del blev det och bilen var full när vi begav oss hemåt.

Vi avslutade dagen hemma hos Kalmarfamiljen med fika och lek innan vi runt halv nio gav oss hemåt. Stannade till på max i Kalmar för att ta en burgare och var hemma strax innan tio. Alldeles lagom tid att komma hem.

I söndags tog vi sovmorgon och sedan följde vi med till grannarnas föräldrar för ett dopp i deras pool. Familjen somnade när vi kom hem så då passade jag på att skruva upp stereon i bilen och körde för att hämta hunden hos mamma. Vad skönt det kan vara att bara få köra bilen en stund för sig själv, miniegentid. Plockade lite här hemma sedan innan vi for mot staden och glassiären för en glass med syrran och hennes familj.

Avslutade kvällen med tacos och avkoppling i soffan. Mannen tog en sväng på skön medan vi smaskade i oss lite jordgubbar innan vi kröp till sängs.

Ja vi hade en kanonhärlig helg och plånboken blev lite lättare men än finns där kvar ändå. Så rubriken är inte så allvarlig som den låter :)

Nationalhelgen

Nationalhelgen är förbi och vi hade en lång ledig helg, hela fyra dagar. Helt underbart! Vi startade upp fredagen med pizza ochc sedan tog vi en promenad bort till grannarna. Lite lek och bus och härligt häng i deras uterum. Det blev en lagom lång kväll för alla och vi orkade upp i tid på lördagen. Vi satte av för att uträtta lite ärenden, handla, köpa blommor och virke så vi kunde få igång en start på det nya staketet in till grannens tomt. Planterade blommorna som skruttan varit med och valt, tog en middagslur och gubben satte staketstolparna. Kvällen spenderade vi hos grannarna igen, lite grillat, bus och mys.


På söndagen hade vi bestämt oss för att vi minsann skulle ut på sjön, det är vår tradition nationalhelgen. Så vi inledde morgonen med att bygga staket och fick påhälsning av den ena släktingen efter den andre. Medan pappan sedan for för att tanka båten passade vi på att ta en glass med mormor och J på stan. Mötte upp för att hjälps till med tankningen i ösregn och sedna for vi hem för att packa och äta innan vi begav oss ut på det blå. En kväll i båten med kladdkaka och lite spel medan kidsen somnade gott. Måndagen bjöd på fint väder och vi fick dagen att passera med både nytta och nöje på ön. Så härligt att släppa alla måsten hemma. Vi bytte ö på tisdagmorgonen och strax efter lunch for vi hemåt. Fick besök av styvbrorsan med familj och vi tog en fika tillsammans. Sedan vilade vi oss resten av kvällen för att ladda om för några dagars jobb. Ja vi fick en fin helg och hann med både det ena och det andra, nytta som nöje.

30 dagar

Nu börjar livet springa ikapp och tiden förbi mig. Det går så rasande fort helt plötligt, idag är det trettio dagar till BF. TRETTIO DAGAR, EN MÅNAD!! Allt är inhandlat och finns hemma till bebis men mer har jag inte hunnit med. Vagnen är inte förberedd, liggdelen ska på och den ska bäddas. Sängen står kvar i källarn och obäddad även den. Alla babysaker ligger högt upp i garderoben i entrén. Väskan till BB är inte packad och kameran har jag inte heller sett över. Jag har mer bry över skruttan här hemma, så jag hinner få henne till en trygg plats att vara på medan vi åker till förlossningen och bebisen hinner titta ut.


Men idag och allra helst ikväll då jag haft så många och dessutom täta sammandragningar så har allt sprungit ikapp mig. Det är dags att börja boa nu. Dags att först och främst packa väskan till BB så jag och bebis har allt vi kommer att behöva där och packa skruttans väska så hon har vad hon behöver den tiden tills Robin kan åka hem och hämta henne. När det är gjort ska här boas. Skruttan ska få hjälpa oss att fixa vagnen och bädda den, ta fram sängen och göra den mysig. Hon ska få vara med och hjälpa till med allt från början så att hon känner sig delaktig. Hon ska aldrig behöva känna att vi valt bebis framför henne, skruttan och bebis är lika viktiga för oss båda två.

Med trettio dagar kvar börjar man inse och förstå att snart är vi fyra, men vad innebär det för oss som familj? Hur kommer vår vardag att bli, kommer vi förändras som personer, som familj eller kommer allt vara som nu när vi är tre fast en till flyter med på vår resa och på vårt lilla sätt. Det är något vi inte kan veta i förväg, vi kan bara måla en bild av hur vi tror det kommer vara. Det är en spännande resa vi har framför oss och det är en skräckblandad förtjusning minst sagt. Storasyster är så förväntansfull och pratar fortfarande om bebis varje dag, klappar, kelar och pussar magen och frågar om inte bebisen kommer idag. Älskade lilla skruttan du kommer bli världens bästa storasyster, med ett hjärta fullt av omtanke och kärlek.

Snart är ni tre som förgyller mitt liv 💕

Badrumsuppdatering

Uppdatering om projekt badrum, numera färdigställt. Sedan någon vecka tillbaka är vårt projekt badrum över. Väggarna har slagits igen, kakel och klinker på sin plats, fönster och dörr på sin plats och så även smyg och foder. Toalettstolen sitter där den ska, vi har en dusch att duscha i, en handdukstork så vi har varma handdukar efter en dusch, ett handfat att tvätta händerna i och ett infällt högskåp till förvaring. El, vatten och avlopp fungerar som det ska. Det känns otroligt skönt att det är klart för användning och jag är så nöjd med slutresultatet.

Tack till alla er som varit och hjälpt oss på ett eller annat vis, vi är oerhört tacksamma för er hjälp!
Slutligen ett stort tack till mannen/pappan i huset som slitit åtskilliga timmar för att vi skulle få oss ett nytt och super fint badrum. Vi är stolta över dig och allt du gör för oss!!

Sammandragningar

Idag har varit en jobbig dag, från förmiddag till kväll. Började få sammandragningar i förmiddags på jobbet och att vila sig igenom dem där är inte lätt. En mage som som drogs samman då och då, en bebis som sträckt på sig och sparkat kontinuerligt på det har gjort att magen varit stenhård oh spänd hela dagen. Trötthet och slöhet slog till och när klockan slog hemdags jublade jag inombords, vilken lättnad att äntligen kunna gå. Hämtade upp skruttan och somnade pladask när jag kom hem i närmre två timmar.


Sammandragningar fortsatte efter sömnenoch  magen lika spänd. Mös ner mig i soffan efter middagen med min lilla skrutt och bara tog det lugnt. Så mysigt att ha henne nära, i min famn och få snosa lite. Dem där stunderna är jag rädd om, tar till vara på för dem blir antagligen allt färre ju äldre den lilla skruttan blir.

När skrutt somnat i sin säng ikväll slängde jag in en laddning i tvättmaskinen och sen har jag bara vilat mig ännu mer. Sammandragningarna har släppt igen och jag orkade vattnat mina odlingar innan jag kröp ner i sängen. Nu ska jag släcka mina blå, vila min kropp och ladda upp för sista arbetspasset denna veckan.

rebeckamariamollheden

Denna blogg handlar om min vardag, allt ifrån studier, jobb och inredning till husägare, känslor och rollen som mamma. Välkommen!

RSS 2.0